marți, 21 ianuarie 2020

Cariera IT la Bălți

Când vorbim despre o carieră de IT, primul gând ce vine în minte este să fii angajat într-o companie de IT, pentru că acolo este nevoie de specialiști în acest domeniu. Totuși, cunoștințele în domeniul tehnologiei informației sunt utile practic în toate domeniile economiei unui stat modern.
Mai jos vom încerca să structurăm unde un pasionat de domeniul tehnologiei informației și-ar putea aplica cunoștințele și competențele.

1. Companie de IT. Cum am mai scris în alte postări, în regiunea de nord există mai multe astfel de companii, atât pe programare, pe tehnologii multimedia, pe rețelistică, pe asamblarea calculatoarelor, etc. Mai detaliat despre companii în alte postări.

2. Orice altă companie/organizație/instituție din regiunea de nord a Republicii Moldova. În zilele noastre nu există practic domeniu unde nu ar fi pătruns tehnologia informației:
- redactarea documentelor;
- expedierea/primirea documentelor;
- instalarea rețelei de calculator;
- instalarea aplicațiilor necesare;
- evidența contabilă automatizată;
- promovare în mediul online a companiei/organizației/instituției.

Toate aceste și alte activități specifice sunt legate de orice domeniu care poate fi automatizat. Chiar dacă ai o diplomă de la o specialitate non-IT, angajatorul îți va cere să dispui de competențe digitale. Aceasta este cerința timpului. Dacă cunoști să lucrezi la calculator, angajarea pare să fie mai simplă.

3. Liber profesionist. Există persoane care nu se angajează într-o companie, dar pur și simplu ”pescuiesc” comenzi pentru care pot fi remunerați online. Este una din modalități de a-și începe cariera de IT cât se poate de devreme. Cerința este să dispui de ceva cunoștințe și dorința de a lucra stând în fața calculatorului. Pentru a găsi oferte de însărcinări este necesar doar de a identifica platformele corespunzătoare.

4. Mentor/Profesor/Instructor. Pare a nu fi o carieră în IT, totuși cerința pe piață a specialiștilor din acest domeniu face ca competențele să fie transmise mai departe. Având studii pedagogice în domeniul IT, îți poți face o carieră în a livra specialiști de valoare din acest domeniu. Există multe oportunități dacă dispui de competențe pedagogice în domeniul tehnologiei informației. Iată doar câteva variante care poți avea în această situație:
- profesor la gimnazii/licee;
- profesor la școli profesionale/colegii/centru de excelență;
- cadru didactic la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți;
- instructor într-un centru de studii care oferă cursuri contra plată;
- mentor pentru tineri specialiști într-o companie;
- fondator unei platforme de cursuri online.

De menționat că competențele pedagogice sunt utile în companii IT și nu doar, prin faptul că asigură posibilitatea de a comunica empatic și de a transmite o idee într-un mod, cel puțin, mai clar.

5. Cercetător în domeniul tehnologiei informației. Domeniul de cercetare în domeniul tehnologiei informației este unul foarte atractiv, deoarece implică nu doar îndeplinirea unor activități de rutină tehnică, dar totuși solicită creativitate în elaborarea soluțiilor unor probleme care necesită automatizarea anumitor domenii economice, tehnice, inginerești, didactic, medical, etc. În acest sens cariera de cercetător în domeniul IT presupune cunoștințe interdisciplinare. De menționat că la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți au fost implementate și se implementează în continuare mai multe proiecte de cercetare în domeniul IT. Prima etapă în cariera de cercetare în IT reprezintă studiile doctorale. Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți este parte a Școlii Doctorale Matematică și Știința Informației în consorțiu cu Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”, Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău și Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”. Mai multe detalii în următoarele postări.

Merită să fie subliniat că toate aceste posibilități de a avea o carieră în IT sunt reale în regiunea de nord a Republicii Moldova. Regiunea dispune deja de specialiști care sunt implicați în toate cele 5 direcții care pot servi o carieră reușită în domeniu IT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Numărul companiilor IT în regiunea de nord a Republicii Moldova crește constant...

Domeniul IT s-a dovedit unul foarte important în ultima perioadă. Chiar și acei care au fost sceptici și nu aveau deprinderi de a lucra...