marți, 4 februarie 2020

TU POȚI deveni un bun specialist IT în regiunea de nord a Republicii Moldova!

Trebuie din start de spus că oricine poate deveni un specialist IT!

Mulți consideră că dobândirea competențelor IT este un lucru complicat și scump.
Există posibilități cum ai putea face aceasta relativ repede, eficient și relativ ieftin!
În rândurile de mai jos vor fi prezentate câteva idei care te pot ajuta!
Inițial merită de menționat faptul că actualmente competențele IT te ajută să practici un job inteligent, apreciat și bine plătit! Poți rămâne în regiunea de nord a Republicii Moldova și să fii un specialist în IT de succes!

Contează foarte mult dacă ai ales o direcție IT potrivită pentru tine! 
Dacă ești cu o gândire exactă, atunci ți se potrivește o specialitate de programare, testare, lucru cu sisteme de calcul... etc
Dacă dispui de gândire umanistă atunci ai reuși în specialități creative, cum ar fi design, copyright, marketing online...
În acest sens ascultă-ți vocea, și studiază ce îți place cel mai mult așa cum îți va fi și mai ușor și rezultatul mai bun!

Un alt criteriu important de care trebuie să ții cont de posibilitatea de a oferi servicii IT la distanță! Tehnologiile de comunicare electronică îți oferă posibilitatea să locuiești undeva în regiunea de nord a Republicii Moldova și să lucrezi pentru o companie din Europa sau SUA... Este cazul administrării unui site este posibil la distanță, totuși este imposibil de a repara un scaner la distanță!

Important să nu începi cu sume mari de bani și să speri la rezultate imediate. Începe cu lucruri simple și ieftine! În acest sens trebuie de ținut cont de tehnologii simple care ai putea studia și apoi să te poți dezvolta mai departe. Începe cu programul de studiu de la gimnaziu, liceu sau colegiu, apoi studii universitare. 

În acest sens un start bun ar fi programele de birou, limbajul HTML sau prelucrarea fotografiilor... Mai ales că dacă ești deocamdată elevi, ai posibilitatea la gimnaziu sau liceu la lecțiile de informatică să îți dezvolți aceste competențe IT.

Fiind elev ai putea deja studia siturile companiilor IT, unde ai putea găsi acele tehnologii care sunt utilizare în cadrul colectivului de către angajați. Totodată cu cât mai devreme începi, cu atât mai repede reușești să dobândești competențele IT necesare.

Numărul companiilor de IT în mun. Bălți și în general în regiunea de nord a Republicii Moldova este în permanentă creștere!

O listă de companii IT din regiunea de nord a Republicii Moldova ai putea găsi pe situl Asociației pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționalehttps://aceti.md/.

Există companii care ar putea să îți dea o șansă de stagii / perioadă de testare în care dacă ești ambițios și isteț ai putea obține locul de muncă deja ca angajat. Dar aceasta implică faptul că ești deja cu un bagaj de cunoștințe nu doar tehnice de IT, dar încă ești comunicabil, cunoști o limba străină (de preferat engleza) și ceva cerințe speciale din cadrul companiei. Evident că asta nu este posibil la o perioadă prea timpurie.

Dacă ești elev la o școală profesională (Școala profesională nr. 5 din mun. Bălțihttp://sp5.md/), un colegiu (Colegiul Politehnic din Bălțihttp://cpbmd.info/ sau Colegiul Tehnic Feroviar din mun. Bălțihttp://ctfm.md/) sau student la universitate (Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți http://usarb.md/), atunci ai putea să vezi care din profesorii de acolo corespund cu așteptările tale. Ai putea să comunici cu ei și să îți manifestezi dorința de a te perfecționa pentru a ajunge un specialist IT de calitate. 

Evident în aceste instituții de învățământ ai putea fi ajutat și de colegii de grupă care deja au experiența sa de lucru în IT, prin cunoștințe sau experiențe! Fii atent la cine și ce cunoaște!

Adresează-te la cineva cunoscut care cunoaște ceva în domeniul IT care ți se pare interesant și atrăgător! Fiecare localitate ar putea dispune de un specialist IT de la care ai putea învăța lucruri utile și necesare!

Dacă nu cunoști o astfel de persoană cunoscută, există internetul! Aici găsești foarte multă informație! De exemplu un prieten într-o rețea socială este cunoscător de IT!

Oricum trebuie să începi cu un MENTOR! Evident el are timpul său, de asta merită să fie apreciat! Merită să îl mulțumești! Asta te va responsabiliza și vei fi mai harnic!

Avantajul unui astfel de mentor este foarte mare! El trebuie să fie acela care muncește în domeniu! În acest sens el dispune de cunoștințe actuale și practice care îți vor fi utile în specialitate!

Ideea este foarte simplă! Dacă el a reușit, fiind aproape o să reușești și TU!

Poți obține primele însărcinări de lucru chiar de la MENTORUL tău! 

Toate acestea trebuie concentrate pe următoarele idei:

1. Pentru a reuși rapid, este cazul să studiezi doar ceea ce într-adevăr îți va fi necesar! Nu este necesar să te apuci de tot odată!

2. Muncește la sarcini practice! Cu cât mai des muncești la însărcinări practice, cu atât mai repede îți vei ridica nivelul profesional!


3 comentarii:

Numărul companiilor IT în regiunea de nord a Republicii Moldova crește constant...

Domeniul IT s-a dovedit unul foarte important în ultima perioadă. Chiar și acei care au fost sceptici și nu aveau deprinderi de a lucra...